Hello Designer

Over Hello Designer

Design is overal en vertelt veel over de wereld waarin we leven. Design Museum Den Bosch plaatst design dan ook in een maatschappelijke context. We hebben de ambitie sterk bij te dragen aan gestructureerd ontwerp-onderwijs. Waar in het museum vooral ruimte is voor de ontwerpen, blijven de ontwerpers en hun werkveld vaak buiten beeld. Via Hello Designer maken studenten kennis met de wereld van design. Ze ervaren dat ook zij de gebruikers en de vormgevers zijn van hun omgeving en de toekomst.

Op het platform Hello Designer maken MBO studenten kennis met ontwerpers en hun werkpraktijk. De groeiende collectie aan videoportretten geeft hen een inkijkje in de rijke designwereld en de eindeloze manieren waarop ze daar zelf een positie in kunnen nemen.

In iedere video maak je kennis met een ontwerper. Jonge ontwerpers en oude rotten in het vak, nieuwe en gevestigde namen, pioniers en teamplayers, ze delen hun ervaringen. Met wie werkt men samen? Hoe ziet de werkplek eruit? Welke (opleidings-) achtergrond heb je nodig? Hoe is een standaard werkdag ingedeeld?

Op deze pagina vind je een overzicht van alle ontwerpers. Door op een naam te klikken kan je de bijbehorende video bekijken. Onder de video vind je meer informatie die opgedeeld is in verschillende blokken:

 • De ontwerper
  Hier lees je meer over de betreffende persoon en geven we links naar gerelateerde informatiebronnen. Denk aan andere video’s, podcasts, (korte) artikelen en websites.
 • Het ontwerp
  Per ontwerper lichten we één ontwerp uit. We laten het letterlijk van alle kanten zien en stellen daarbij kijkvragen.
 • Meer over…
  Is er meer te zien, horen, lezen over een gerelateerd onderwerp? Dan vind je deze informatie onder dit kopje.
 • Zelf aan de slag
  Bij iedere ontwerper geven we studenten een ontwerpuitdaging. Vaak formuleren we ook één of enkele praktische tips om ze een beetje op weg te helpen.

Ben je op zoek naar een ontwerper passend bij een specifieke opleiding? Via onderstaande categorieën filter je video’s relevant voor jouw studenten.

Alle informatie die wordt gedeeld op dit platform is vrij toegankelijk. Voel je dan ook vrij om het in te zetten op een wijze die bij jouw lespraktijk past.

Enkele suggesties:

 • Start een les of project met het gezamenlijk bekijken van één van de video’s. De film kan aanleiding zijn voor een gesprek, een uitnodiging tot zelf ontwerpen, inspiratie voor het vinden van een stageplek, vragen oproepen voor een onderzoek.
 • Verwijs studenten naar Hello Designer om er zelf rond te kijken. Geef hen hierbij een concrete zoekopdracht of -vraag. Laat ze bijvoorbeeld in tweetallen of groepjes de kijkvragen onder het kopje ‘het ontwerp’ doornemen.
 • Koppel een les of project aan het platform. Onder iedere video is het kopje ‘zelf aan de slag’ te vinden. Laat studenten een video bekijken en vervolgens een ontwerp-uitdaging kiezen. Alternatief: laat studenten in verschillende teams werken aan dezelfde uitdaging.

Heb je behoefte aan meer design? De meeste video’s op dit platform zijn ontwikkeld bij bestaande tentoonstellingen of specifieke ontwerpen uit de collectie van Design Museum Den Bosch. Je bent meer dan welkom om samen met studenten het museum te komen bezoeken. 

Kom een Design Workout doen in het museum. Een workout is in principe eenmalig. Als docent kies je samen met onze medewerkers welke van onze workouts het beste bij jouw leerlingen past. Tijdens deze workouts wordt gekeken, nagedacht, gepraat, gediscussieerd, geschetst en gemaakt. We werken volgens de principes van ‘maker-centered learning’ onder leiding van onze museumdocenten die gebruik maken van ‘thinking routines’.

Design Museum Den Bosch streeft ernaar een zo veelzijdig, realistisch en inclusief mogelijk beeld te geven van de toekomstige werkplek van MBO studenten. Mis je een belangrijke sector, gezicht of iets anders? We horen het heel graag.

Je bent heel erg welkom in Design Museum Den Bosch. Wist je dat een zelfstandig bezoek in schoolverband gratis is voor studenten tot 18 jaar?

Mail, bel of bezoek ons:

Design Museum Den Bosch
De Mortel 4
5211 HV Den Bosch
educatie@designmuseum.nl of 073 – 62 73 519